Prof. Dr. Nedim ÖZER | Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı | Anestezi ve Sedasyon Uygulamaları, Dudak - Damak Yarıkları, Gömülü Diş, Dental İmplant Cerrahisi, Ağız - Çene - Yüz Travmaları, Çene - Yüz Deformitelerinin Düzeltilmesi, , Ağız - Çene - Yüz Kist ve Tümörleri, Yetersiz Kemiklerde Greftleme, Çene Eklemi Bozuklukları, Dentoalveoler Cerrahi, Uyku Apnesi

Kemik Greftleme

Çenelerdeki diş eksikliği olan bölgelerde zamanla kemik kaybı dediğimiz atrofi meydana gelmektedir.Bu durum genellikle dental implantların yerleşebileceği kemiğin kalitesi ve miktarını olumsuz yönde etkilemektedir.Böyle durumda olan hastalarda dental implant yapımı çok zor olmakla beraber bazen imkansız olmaktadır.

Günümüzde, ihtiyacımız olan kemik kaybını telafi edebilme imkanına sahibiz.Kemik kaybına neden olan bölgeyi greftlemekle sadece dental implantların yerleşebileceiği kemik miktarını elde etmekle kalmaz aynı zamanda fonksiyone ve estetik görünümüde iyileştirmiş oluruz.

Kemik Greftleme

Kemik greftleme operasyonu dişeti hastalığına,yaralanmalara,diş çekimine bağlı olarak meydana gelen kemik kaybı meydana gelen bölgelerdeki defektleri düzeltme işlemidir. Kemik greftinde kullanılacak olan materyaller yapay olabileceği gibi çene bölgesinde, iliak kemikten…vb alınabilen otojen kemik greftide olabilir. Sinüs bölgelerine konulan kemik greftleri üst çenede arka bölgelerdeki kemik seviyesini artırmaktadır. Bu kemik gretlerini korumak için membrane dediğimiz bir material uygulanmaktadır. Bu material yumuşak dokunun greftlenen bölgeye ulaşmasını önleyerek konulan greft parçalarının kemikleşmesini kolaylaştırmaktadır. Zamanla bu merman dişeti sıvısıyla erimektedir. Bu yapılan işleme yönlendirilmiş doku rejenerasyonu işlemi denilmektedir.

Kemik greftleri çenelerdeki defect bölgelerini düzeltmek için kullanılmaktadır. Travmalar,tumor cerrahisi yada konjenital defktlerin sonucu olarak böyle defektler meydana gelebilmektedir.Büyük defektler hastanın keni kemiği kullanılarak düzeltilmektedir.Burada kullanılabilecek kemik bölgeleri ihtiyaç olan kemik miktarına ve kalitesine gore değişmektedir.Kranium,iliak ve tibia blgeleri en çok kulanılan alanlardır.Bu tur operasyonlar ameliyathane şartlarında yapılmala birlikte  ameliyat sonrası  yaklaşık 1 gün hasta yatırılmaktadır.

Sinüs Lifting

Maksiller sinüsler yanağın iç bölgesinde ve üst çenedeki arka dişlerin üzerinde yer almaktadır. Sinüsler boşuklu yapılar olmakla birlik içlerinde herhangi bir şey bulunmamaktadır. Üst arka dişlerin kökleri bazen bu boşluklu yapıların içerisinde olabilmektedir. Bazen bu dişler çekildikleri zaman, sinüsün incee duvarı ağız içerisine açılabilmektedir. Sinüs duvarının çok ince olduğu durumlarda implant yapımı imkansız hale gelmketedir.

Böyle bir durumun çözümünde sinus lifting ameliyatı yapılmaktadır. Cerrah üst çenedeki sinus membranını yukarı doğru çekerek meydana gelecek boşluklara kemik grefti yerleştirmektedir. Bir kaç ay sonra yerleştirilen kemik parçaları çene kemiğinle bütünleşik hale gelerek dental implant yapımına uygun hale gelmektedir.

Sinüs lift yapılan hastalarda eğer  önceki var olan kemik yüksekliği ve kalitesi implant stabil bir şekilde tutabiliyorsa implantların yerleştirilmesi o seansta yapılmaktadır ancak stabil bir ilişki sağlanamayacaksa implantlar greftleme operasyonundan en az bir kaç hafta sonra yapılmaktadır.

Kenar Genişliğini Artırma

Kemik yüksekliğinin iyi olduğu fakat genişliğinin yetersiz olduğu durumlarda da implant yerleştirilmesi zor olmaktadır.Bu durumlarda greftlerle kemik genişliği artırılmaktadır.

Sinirin Yerinin Değiştirilmesi

Alt dudak ve çene ucununa dokunma hissini vere inferior  alveolar sinir,implant yerleştirilebilecek yeterli yükseklik elde etmek için bazı zaman yeri değiştirilmesi gerekmektedir.Sadece alt çenede uygulanabilecek prosedür olmakla birlikte, 1.2. büyük  azı  ve  premolar diş eksikliği olduğu ve bu bölgeye dental implant uygulanacığı zaman yapılmaktadır. Bu operasyon agresif bir işlem olduğundan (dudakta ve çene ucunda hissizliğe neden olur ve bu durum yavaşça düzelmektedir.) diğer yöntemler daha çok tercih edilmektedir.

Önce yanak dış tarafında, alt çenede damar ve sinir kanalı ortaya çıkarılır. Bu alandaki damar ve sinirler izole edillir ve yavaşça dışarı alınır. Mevcut deliğin daha aşağısında sinire yeni bir yer açılır ve sinir oraya yerleştirilir. Böylelikle daha aşağıya alınmış olur. Eski boşluk cerrahın seçimine göre kemik grefti ile doldurulur ve alan kapatılır.

Bu işlemler hastanın ihtiyaçları doğrultusunda lokal yada genel anestezi altında yapılabilir. Sonrasında yaklaşık bir haftalık bir iyileşme ve istirahat dönemi gerekebilir.